3 Mayıs 2010 Pazartesi

andrzej dragan.. ve çekim teknikleri..


polonya'lı,
kuantumcu,
müzisyen,
çok da uzun geçmişi olmayan yetenekli fotoğrafçı.. andrzej dragan..
kullandığı teknik bir çok fotoğrafçıya örnek olmuş.. bol miktarda da taklidi de çıkmıştır..
fotoğrafçılıkta eskiden beri kullanılan ''ışıkla boyama''nın photoshop gibi görüntü işleme programlarında yeniden yaratılmasına katkı sağlamıştır... kendi adını taşıyan dijital efekt, analog fotoğrafta yaratılması zor ve ustalık isteyen ışıkla boyama tekniğinin geniş fotoğrafçı kitlelerince kullanılabilirliği açısından önemli bir yeniliktir...
dragan efekt.. özellikle portre çalışmalarında top düzeye ulaşmıştır.. modele istenildiği derecede korkunç, gotik, romantik,... etki verilebilir..
türkiye'de de bir çok fotoğrafçı bu tekniği başarılı bir şekilde uygulamaya başlamıştır.. mesela benimde kendisini yakından takip ettiğim mehmet turgut..




mehmet turgut oldukça popüler bir fotoğrafçı.. 3. kuşaktan fotoğrafçı.. fotoğraf eğitimi almamış ama kendisini fotoğrafa, fotoğraftan para kazanmaya adamış görünüyor.. bir çok tanınmış kişinin  oto portresini bu tekniği kullanarak çekmiş.. nerdeyse bütün dergilerde çalışmış..taklit demiyorum.. demediğimde böyle düşünmediğim anlamına gelmez tabi.. :)))
kararı bakarak, inceleyerek sizin vermeniz.. aslında herkezin ne düşündüğünü de merak ediyorum..

http://www.fotokritik.com/kullanici/mehmeturgut

7 yorum:

  1. Hülya Avşar ne kadar iyi bir şarkıcı ve oyuncu ise Mehmet Turgut da o kadar iyi bir fotoğrafçıdır. Olumsuz olarak söylemiyorum, söylemesem de bu olumlu düşündüğüm anlamına gelmez :)

    YanıtlaSil
  2. 2. fotografi anoreksiya hakkinda yazilan bir yazida gormustum, cok vurucu hakkaten.

    YanıtlaSil
  3. Piyasa adamıdır bence, popüler kültüre hizmet etmektedir.

    Ara Güler kendini hala bir foto muhabiri olarak tanımlarken Mehmet Turgut adlı kişi kendini fotoğraf sanatçısı olarak nitelendirmiştir.

    Söyleyecek başka ne var bilemedim :D:D

    YanıtlaSil
  4. esinlenme ile kopyalama arasındaki fark nedir? diye düşünüyorum.. işin enteresan olanı kendini çok kaptırıp sanatçı olarak görmek.. ve çevrenin de görmesini sağlayabilmek değil mi?

    YanıtlaSil
  5. Esinlenmek dediğimiz şey sanatçıya yeni yollar açmalıdır bence, özgünlük adına.Ya adamın ilk çektiği fotoğraflardan bugün çektiği fotoğraflara bi bakmak yeterli aslında. Bir arpa boyu yol almış mıdır diye sormak istiyorum ben de?

    Benim de bu konuda ne konuşasım varmış içten içe yara olmuş Mehmet Turgut bana da haberim yokmuş :D:D:D

    YanıtlaSil
  6. kesinlikle sana katılıyorum.. aslında sadece dragan değil jan saudek'le de o kadar çok benzerlik var ki.. bu fazlaca esinlenmenin dışına çıkıp.. iyi uygulamalar halini almış bence de.. sen yazdıkça ben de açılıyorum bak.. :)))

    YanıtlaSil