25 Haziran 2010 Cuma

gregory crewdson


Gregory Crewdson, daha çok amerika’nın kırsal kesimlerinde yaşanan olayları konu aldığı fotoğraflarındaki gerçeküstücü yaklaşımlarıyla ve devasa prodüksiyonlarıyla tanınır... anlaşılması kolay, öyküsel hikayeler yerine, karmaşık ve esrarengiz anlatımları tercih eder... onun elinden, Alfred Hitchcock ve David Lynch karışımı sinemasal kareler, büyük boy fotoğraflara dönüşür..


benim en en sevdiğim "Twilight" (Alacakaranlık) serisinde artık bu kurgu doruk noktasına çıkmıştır.. özellikle çekimlerin perde arkasını gördüğümde inanamadım diyebilirim.. karelerin arkasında resmen bir film ekibi çalışıyor.. özellikle web sayfasını incelemelisiniz.. çekimlerin perde arkası da var..
crewdson, bu seride; yine esrarengiz kırsal kesim motiflerine geri dönmüş ve daha da ayrıntılı bir üslupta onları sahnelemiş... bu karanlık tonlardaki görüntüler çoğunlukla gizemli ışık huzmeleriyle aydınlatılmışlar... sanki bazı dış güçler fotoğraftaki dünyanın sakinleriyle iletişime geçmek istemekte gibiler..

Crewdson, ucu oldukça açık, sınırları keskin hatlarla belirlenmemiş, bir anlam dünyası inşa etmeye çabalar... ki görüntülerin insan üzerinde yarattığı bu gizemli havanın kaynağı da gücünü aynı belirsizlikten alır... onun bu tavrı seyirciye kendi bilinç ve bilinçaltı dünyasında serbestçe dolaşma fırsatı tanımıştır... sözgelimi onun fotoğraflarında “Amerikan Rüyası” ideali, arka bahçelerdeki mahremiyetin karanlık gizemlerinde yok olup gider... tek kelimeyle sahnelerin içine nüfuz eden esrar perdesi, seyirciyi bu oyuna göz yumması doğrultusunda zorlamaktadır... bu bağlamda anlamı keşfetmek, sanki bir bilmeceyi çözmeye çalışmak gibidir... sonuçta her durumda geriye kalan sadece alaca bir karanlıktır!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder