22 Ekim 2010 Cuma

tate modern'de bir çinli..




hızlı aktivist..
insan hakları savunucusu..

çin'li sanatçı AI WEIWEI..
şimdi londra tate modern'de..
hem de 100 milyon seramik ayçekirdeği ile..
serginin ismi “Sunflower Seeds”.. tam çin işi..
o meşhur çin vazolarının boyandığı küçük köyde, 1600 kadına tek tek boyattırılmış bu çekirdekler.. el emeği göz nuru.. 2 sene sürmüş projenin tamamlanması.. sonrada galerinin zeminine dökülmüş hepsi..

Weiwei, çin hükümetiyle düşünceleri yüzünden başı dertte sanatçılardan biri.. en son geçen sene, çin'de siçuan depreminde ihmal yüzünden yıkılan okullardaki öğrencilerin isimlerini araştırdığı için, dayak yemiş ve kafasına yediği darbeler yüzünden beyin kanaması bile geçirmişti... yaptığı işlerlede aslında çin hükümetini fazlasıyla rahatsız eder durumda.. çin'in kalabalıklığı, ucuz iş gücü, dünyaya çok kapalı tutulması, büyük sansürler en çok eleştirdiği şeyler..

weiwei'yi aslında çin'de yapılan 2008 olimpiyatlarından da tanıyoruz.. o meşhur kuş yuvasını tasarlayanlardan.. tasarlamasının yanında en fazla eleştiren de aslında.. çok büyük paralara mal olan bu müthiş yapıda çok ucuza çalışan iş gücünü de protesto etmişti..

5 yorum:

  1. insan bunlara basmaya kıyamaz ki

    YanıtlaSil
  2. Okurken gordum esas enteresani, Basınca kumsalda yürüme hissi veriyormuş nesterencim.. Ama tabi nese olsa Çin işi.. Bastığın zaman çıkan toz insan saglıgına zararlı diye 1 hafta sonra basmayı yasaklamışlar.. :)) adam fazla aktivist bir adam oldugundan bu iştede Çin hükumetinin parmağı olduğu söyleniyormuş..

    YanıtlaSil
  3. Uysal ve Weıweı,çok sevdiğim iki sanatçı.ard arda iki postunun konusu olmaları tatlı tesadüf oldu.

    YanıtlaSil
  4. Didem'cim konuları ele alış biçimini çok seviyorum:) Ai Weiwei'yi tanımıyordum sayende tanıdım. Yaptığı işlerin hayranı olmamak mümkün değil. Ai Türkiye'de olsa şimdi Ergenekon'dan içerideydi:)

    YanıtlaSil
  5. ai weiwei'nin enteresan çalışmaları var denizcim.. bana enteresan gelenlerinden bir tanesi de yanlış hatırlamıyorsam 100 küsür hayatında hiç bir yere kıpırdamamış çinli vatandaşını sergi malzemesi olarak değerlendirerek londra'ya götürmüş.. orada 1 ay boyunca onlara 1 kamp kurarak yaşamalarını sağlamış.. aslında düşününce kafa karıştırıcı 1 tarafı da var.. insan sergilemek ne kadar doğru.. amaç ve sonuç ilişkisinden bakmak lazım belki de..

    YanıtlaSil