28 Ocak 2010 Perşembe

kültür-sanat


............................................ve geliyor.. Nişantaşı'nda bir süredir hummalı bir çalışma içinde olan sanat-tasarım mekanı Soda, açılışını 29 Ocak Cuma akşamı 18.00'de Atelier Ted Noten'la yapıyor..
hayal sınırlarını sürekli zorlayan, hollanda'lı mücevher tasarımcısı; ted noten'a, gerçekten bu meslek içinde olup, hayran olmamak mümkün değil.. Ted Noten, dünya gözüyle işlerini görmeyi isteyebileceğim nev-i şahsına münhasır birkaç tasarımcıdan bir tanesi... İnşaat işçiliği, akıl hastanesi hemşireliği gibi işlerle hayata atılıp daha sonra tasarım okuyan birinden beklenecek aykırı tasarım anlayışı bolca akrilik ve ironi içeriyor... zamanında; ted noten'ın , mercedes benz arabasını parçalayıp broş yapması, ölü bir fareyi inci kolyeye takıp akrilik bir kaba yerleştirmesi gibi pek çok kışkırtıcı çalışması vardır..

çağdaş mücevher sanatının, kendi deyişiyle ''hiç bir şeyden çekinmeyecek kadar meraklı olması'' gerektiğini savunan sanatçının mücevher tasarımları yanında, louis vuitton, prada gibi lüks ikon markaları kullanarak yaptığı akrilik çantalar ve bir o kadar provokatif objeler yer alır...
onun en sevdiğim düşüncelerinden biri olan ''herkez tasarım yapabilir'' mantğıyla yola çıktığı ''kendi projeni çiğne'' projesi gerçekten çok dahiyanedir.. izleyicilerinin çiğnediği sakızların kalıplarını aldıktan sonra metal döküp, katılımcıların kendi broşlarını yapmalarını sağlamıştır..
2005 yılından bu yana ''atelier ted noten'', daha büyük projelere imza atarak, iç mekan yerleştirmeleri, mücevher işleri gibi farklı kolleksiyonlar sunmaktadır.. işleri bir çok müze tarafından satın aınmış ve sergilenmektedir..

6 yorum:

  1. ama çook güzelmiişşş bunlar.
    ben de gidicem sodaya.

    YanıtlaSil
  2. evet.. bu adamı hep çok sevmişimdir.. ve gerçek halini görmek beni çok heyecanlandıracak doğrusu :)))

    YanıtlaSil
  3. Didem'cim,

    bu harika eserleri gordukten sonra da yorumlarini yaz e mi.. Ted Noten!!! Ahhhhh....

    YanıtlaSil
  4. Sodadan su anda haberim oldu sayenizde ve bayildimmmm, ilk firsatta Istanbul :)

    YanıtlaSil
  5. umarım haftaya gideceğim.. mutlaka fotoğraflarını çekip yazmaya çalışırım.. :))

    YanıtlaSil
  6. Bunlar muhteşem canım. Teşekkürler paylaştığın için.

    YanıtlaSil