28 Mart 2010 Pazar

pembe-mavi





koreli sanatçı, JeongMee Yoon'un tez konusu pembe-mavi... önce fotoğrafları gördüm.. sonrada projesini okudum.. gerçekten bu fotoğraflar, günümüzün kapitalist sisteminin fark etmeden nasıl içimize girip bizi acımasızca kurbanı haline getirmesinin en güzel örneği oldu..

cinsiyet ayrımını doğar doğmaz , kendimiz bile fark etmeden veriyoruz çocuklarımıza.. nasıl bir yaptırım haline geliyor bu..

biraz da bu projeden bahsedeyim; jeongmee yoon'da 5 yaşındaki kızı sayesinde bu projeye başlamış.. anlattığına göre, kızının kendine ait olan şeyleri seçme yaşı geldiğinde pembe şeylere odaklandığını fark ediyor.. pembe giysiler, barbie, hello kitty,.. her türlü pembe şey.. sonra bunun dünyanın her tarafında hiç bir kültür, ırk gözetmeksizin kızlarda pembe erkeklerde mavi odaklanmasını bir projeye çeviriyor.. araştırmaları sonucunda gördü ki.. ilk kez 1914 yılında amerika'da bir gazetede annelere tavsiye olarak kız çocuklarına pembe şeylerin yakıştığı ve kullanılması tavsiyesinde bulunuldu.. erkek çocukları içinde mavi 1. dünya savaşının sonunda geldi.. ve zaman içinde kızlar için pembe, erkekler için mavi reklamlarla ürünlerle tüketiciye verilmeye başlandı.. hatta çocuk ürünlerinin satıldığı yerlerde bile bu ayrımlar pembe ve mavi şeklinde yapılmaya başlandı..

2 yorum:

  1. Cok korkunc ve malesef onune gecmek neredeyse imkansiz. Gercekten kendini egitibilmis, dogayla ic ice, cocugunu bu plastik, sacma sapan marketten koruyan anneler ve babalar var ama cok az. Dilerim sayisi her gecen gun cogalir. Ben pembe hirkali, mavi sapkali bir bebek gorunce direk anneye bakiyorum : en korkutucu gozlerimle!! bebegin bi sucu yok garibim, giydirmisler hirkayi, pembe pembe bakiniyor.

    YanıtlaSil
  2. evet nevincim, ne yazık ki öyle.. ama şu da var ki kapitalist sistem öylesine içimize sindirilmiş ve öylesine bizi mahkum etmiş durumda ki bazen bende mavi şeylere yönelebiliyorum.. ama bu fark etmeden oluyor.. bir pazarlama taktiği ama inanılmaz bir cinsiyet ayrımı..

    YanıtlaSil