29 Nisan 2010 Perşembe

per-anders petterson

anlatmak istediğim fotoğrafçı per-anders petterson.. durum ve haber fotoğrafçısı.. aslen isveç'li.. 80'lerin sonlarında gazeteciliğe adım attı.. 90 yılında newyork'a taşındı ve özellikle afrika ülkelerini yıllarca dolaştı.. çektiği fotoğrafları kitaplaştırdı.. bir çok ödül aldı.. gerçekten fotoğrafları beni çok çok etkiledi.. hatta öylesine ki çok klişe olacak belki ama nefes aldığım her anın ne kadar önemli ve özel olduğunu hatırlattı.. anders hala afrika'da geziyor.. hayatı belgeliyor.. ve en önemlisi dikkat çekmeye çalışıyor..
esther yandakwa.. 9 yaşında.. çocuk fahişe.. arkadaşlarıyla sigara içiyor.. Per-Anders Petterson bu fotoğrafı ile ayrıca ödülde almıştır..
aynı serinin devamı bu fotoğrafta, çocuk fahişeleri düşündüğümüzde oldukça etkileyici..
botay cathy, 16 yaşında.. kongo nehri üzerinde o an doğan çocuğuyla...
uganda:kayıp kuşak serisinden bir fotoğraf..
hikayesi oldukça üzücü..
auma nancy,18 yaşında.. yaşadığı yerden rabbin direniş ordusu askerleri tarafından kaçırıldı..
işkence gördü.. hamile bırakıldı.. burnu, kulakları ve ağzı kesildi...
aynı seriden başka bir fotoğraf..
onikalit constantine.. 38 yaşında.. yanında küçük oğlu umyama..
2005 yılında, onu işbirlikçi olmakla suçlayan isyancılar kaçırıp elini kestiler..
isyancı grup kuzey uganda'da yaklaşık 20 yıldır terör estiriyor..
halktan; özellikle kadınları, çocukları kaçırıp ya fuhuşa zorluyor.. yada kendi eylemleri için bomba olarak kullanıyor...
darfur bölgesinde yaşanmakta olan aslında bütün dünyanın sorunu haline gelen etnik katliamdan kaçan mültecilerin kampı.. birleşmiş milletlerin iyi niyet elçisi olarak gelen angelina jolie çocuklarla birlikte..
birleşmiş milletler darfur'da 180 bin kişinin öldüğünü 2 milyon kişinin evsiz kaldığını açıklamıştı.. ingiliz parlamentosu ise ölü sayısını 300 bin olarak açıkladı..
bu kampta yaklaşık 27 bin mülteci var.. ve yaşamak için inanılmaz bir mücadele veriyorlar..
yaşam mülteci kampında çok zor.. sert rüzgar, kum fırtınaları hiç bitmiyor.. su yok.. ilaç ve yiyecek ülkelerin yardımlarıyla mümkün..
bunlar moda çekimi değil.. sadece insanların, dünyanın dikkatini çekmek için... özellikle de angelina jolie'nin büyük yardımıyla destek toplanmış.. bu çocuk 7 yaşında ve ailesi onun zarar görmemesi için bağlamış..

daha fazla fotoğraf için
http://www.peranderspettersson.com/

2 yorum:

  1. Heryeri İstanbul, Milano, Paris zannediyoruz.
    Ama öyle değil aslında.
    Darfur var, Kongo var, Siirt var.
    Bizim gözlerimiz sımsıkı kapalı.

    YanıtlaSil
  2. ne yazık ki öyle.. hatta önce yazmıştım sonra utanıp sildim.. gerçekten dünya için ne kadar az şey yapıyoruz.. bi haber yaşıyoruz hayatdan :((

    YanıtlaSil